การเลือกมัตจะสำหรับเริ่มหัดชง (Matcha: how to select a matcha for your first whisking)

Standard

สำหรับคนที่เริ่มหัดชงมัตจะเป็นถ้วยแรกๆ ควรเลือกมัตจะที่มีลักษณะต่อไปนี้
๑) เป็นมัตจะที่มีคุณภาพดีในระดับหนึ่ง ดีในระดับที่ชงได้อร่อย  อย่าเลือกที่เลวเกินไปเพราะจะชงไม่อร่อยและไม่รู้ว่าชงได้ถูกต้องหรือไม่ อย่าเลือกที่ดีเกินไป เพราะหลังจากนั้นคุณอาจจะไม่สามารถดื่มชาที่ถูกกว่านั้นได้เลย
๒) เลือกมัตจะที่ชงอร่อยได้ง่าย มัตจะบางตัวชงอร่อยได้ยาก เช่นอุณหภูมิน้ำผิดไปนิดเดียวให้ชาที่มีกลิ่นรสต่างไปมาก มัตจะพวกนี้เป็นโจทย์ที่หินเกินไปสำหรับการเริ่มชง
๓) เลือกมัตจะที่จดจำกลิ่นรสเด่นๆได้ง่าย และควรได้ชิมจากคนที่ชงมัตจะตัวนั้นเป็นแล้ว จะได้จดจำเอาไว้เป็นแบบในการชง
สิ่งที่ละไว้ในฐานที่เข้าใจข้างต้น คือ มัตจะที่เราพูดถึงในที่นี้ คือ มัตจะที่ใช้สำหรับเป็นเครื่องดื่มในพิธีชา ไม่รวมมัตจะที่ใช้ทำขนม หรือนำมาผสมเครื่องดื่มเติมนม น้ำตาล เหล้า  ไม่รวมชาเขียว กิ่งไม้แห้งป่นเป็นผง ไม่รวมครีมเทียมผสมน้ำตาลแต่งกลิ่นเลียนมัตจะ และไม่เอามัตจะที่เติมสารอื่นๆเช่น สารช่วยการกระจายตัว
Matcha for a beginner, especially the very first bowl of whisking, should be considered:
1) QUALITY: The tea should be of a fairly good quality, not too low that rare one could make a good bowl from it, not too high that once you reach it and you will never feel drinkable for something lower.
2) EASE: The selected matcha for you first bowl should be successfully prepared at ease. Some tea, though the quality is good, but it is so difficult to prepared with achievement to its beautiful characters. This tea is definitely not for the first bowl.
3) RECOGNITION: The matcha should have an out standing characters of its flavours and easily to be recognised. Also, if it is opssible, taste a bowl prepared by one who can well prepare it and memorise its character for comparison to the one you whisk.
MATCHA mentioned here is matcha used for tea ceremony, excluding macha for bakery and mixing drinks. It also excludes powdered green tea, tea leaf, brunch and bush of different processes and matcha with additives such as disintegrant.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s